Blogg

Gosig, gosigare, gosedjur

Gosedjur

 

Alla leksaker är inte skapade lika

Och tur är väl det, det är ju därför det finns både mjuka leksaker och hårda leksaker, och både mysiga leksaker och aktiva leksaker. Och så finns det ju favorit leksakerna förstås, som ofta ett gosedjur.

Kanske minns du själv ditt första mjukisdjur? Var det den där slitna nallen med ett öra som saknades, den du ärvde av mamma. Eller var det den där söta elefanten som troget väntade i skyltfönstret i flera veckor, innan den till sist fick följa med dig hem?

Livet är de ögonblick man minns, brukar man säga.

Just bland våra allra första minnen brukar gosedjuren fylla en viktig roll. De kan vara den trygga punkten under semestern, eller den som lyssnar när de vuxna inte riktigt har tid. Eller så kanske den där jätte-nallen helt enkelt den största present man någonsin fått, eller ens sett.

Här kommer ett antal tips som kan göra livet lättare både för er familj och för era gosedjur.

– Köp två likadana. Det gäller såklart inte för alla mjukisdjur, men för de allra första favoriterna kan det vara en riktigt bra idé. För när ‘Mjukis’ råkar glömmas kvar någonstans – eller hemska tanke, försvinner – är livet inte slut. Det finns ju en backup. Tänk bara på att båda tvilling-kramdjuren bör få vara med och leka lika mycket. För då kommer de att lukta ungefär likadant, och de slits i ungefär samma takt.

– Kolla tvättråden innan du klipper bort lapparna. Visst är det mysigare att krama ett gosedjur utan stickiga lappar. Men så står man där mitt i natten med en nerkräkt koala i handen och undrar om man vågar lägga den i tvättmaskinen. Så gör en anteckning – eller ta en snabb bild med mobilen – så finns tvättråden sparade när oturen är framme.

(Fast gäller det en Steiff-nalle som vill växa upp och bli ett framtida antikrundan objekt, då är det bäst att låta alla lappar sitta kvar. Inklusive prislappen, eftersom en sådan nalle ändå mest sitter uppflugen på en hylla. Men sådana nallar hittar du inte på Nilou, för vi gillar ju kramdjur som faktiskt vill vara med och leka)

Molli Toys beanies, 16 cm

69 kr 49 kr

Molli toys kaniner Mollisar, 23 cm

199 kr 99 kr

“Att ta hand om någons allra bästa kompis är ett gigantiskt ansvar”

– Apropå tvätt, även om ditt gosedjur klarar en mild maskintvätt så bör du skydda den med en tvättpåse. Har du ingen kan du prova med ett örngott förslutet med säkerhetsnålar. Att ta hand om någons allra bästa kompis är ett gigantiskt ansvar, så sitter någon del lite löst så är det säkrast att sy fast den med ett par extra stygn innan kramisen tumlar runt i tvätten.

Och ifall du är osäker om din lilla dinosaurieunge klarar en maskintvätt så är det alltid handtvätt som gäller. Använd ett extra milt tvättmedel, och skölj extra extra noga. Är det så illa att gosedjuret inte klarar en tvätt alls, då är sista utvägen att skaka den i en påse med lite bakpulver. Det kan hjälpa mot konstig lukt och fettfläckar, men prova först på en liten yta så att bakpulvret inte stannar kvar.

– Torka bara nallen i torktumlaren om du vet att den klarar det. Använd en tvättpåse igen, och sätt inte tumlaren på högre värme än du gjorde när du tvättade kramdjuret. Hänger du den på tork istället så häng den inte i de påsydda eller tunnaste delarna. När den är helt torr så kan man sedan borsta upp den försiktigt med en hårborste, tandborste, eller klädborste. Prova dig fram, vilken borste som är rätt beror på pälsens längd och kvalité.

Roommate Kody the Koala

329 kr 149 kr

“Den Internationella nalledagen firas varje år den 27 oktober”

– Alla familjemedlemmar behöver såklart ett bra namn. När det dags att döpa kramdjuret så kan det vara kul med lite fakta att hämta inspiration från. “Teddybjörnen Fredriksson” heter den berömda svenska visan av Lasse Berghagen, och en annan berömd litterär nalle är såklart Paddington. Den Internationella Nalledagen firas varje år den 27 oktober till minne av Theodore Roosevelts födelsedag, som var den amerikanska president vars vägran att skjuta en infångad björn så småningom gav oss ordet teddybjörn.

Molli toys, kanin värmekudde, 20 cm

229 kr 129 kr

– Gillar du ekologiskt? I så fall vill vi tipsa om det svenska märket Geggamoja som producerar kramdjur av de recyclade spillbitarna från produktionen av ekologiska barnkläder. Grönare nyproducerade gosedjur hittar man knappast. Ett annat svenskt märke att hålla ögonen på är Molli Toys som satsar starkt på säkerhet. Ett tredje svenskt märke det knappt går att undvika är Brigbys, vars uppstoppade djurhuvuden syns i välstylade barnrum i alla möjliga inredningstidningar.

“En utmärkt gå-bort-present … uppskattas lika mycket av föräldrar som av barn”

– Apropå inredning, ta en titt på danska Roommate vars stilrena gosedjur är en utmärkt gå-bort-present som uppskattas lika mycket av föräldrar som av barn. Ett annat exempel är Les Deglingos som kommer färdigpaketerade i stiliga lådor. Men kramdjur är också en klassisk första present, och vi rekommenderar gärna Jellycats berömda gosedjur. Det tuffa lejonet eller den söta kanin-dinglisen nedan är två bra exempel på dessa:

Jellycat Bashful Blush Bunny Soother

239 kr 119 kr

Vi hoppas du tyckte att våra råd gav dig en hjälp på traven? Kommentera gärna nedan så att vi får lite feedback 😉

FLER KÖPTIPS

-31%
Katten Jansson Mini
31%
Stäng

Kärnan katten Jansson mini

129 kr 89 kr

Molli toys, Mollis enhörning vit/silver

199 kr 129 kr

Molli toys, Mollis kanin långbent

299 kr 149 kr
-47%
Teletubbies Blue Baa gosedjur
47%
Stäng

Teletubbies Blue Baa gosedjur

129 kr 69 kr
-30%
Jellycat Cordy Roy Fox jitter
30%
Stäng

Jellycat Cordy Roy Fox Jitter

199 kr 139 kr
-48%
Nattou – Snutte Lapidou Liten Ljusrosa
48%
Stäng

Nattou – snutte Lapidou, liten ljusrosa

189 kr 99 kr

Molli toys, Eliyha krokodil

229 kr 129 kr

Bildkälla: Molli Toys

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *