Blogg

Snart är det dags!

Råd till föräldrar inför dagis och skola

När du har köpt in pennskrin, pennor och ryggsäckar och packat väskorna inför skolstart och förskola kan det vara bra att förbereda er även mentalt. Det är en stor omställning för såväl föräldrar som barn när ditt barn lämnar hemmets trygga vrå. Det är en helt ny värld som öppnar sig och det kan kännas nervöst för dig att inte längre ha full uppsikt över ditt barn om dagarna. Vi har därför skrivit ihop några tips som kan underlätta övergången från hem till förskola eller skola så smidigt som möjligt.

Besök förskolan / skolan

Om ditt barn ska börja förskolan är det en väldigt god idé att du ringer dit och bokar in en tid för besök innan förskolestarten. I ärlighetens namn är det nog värre för föräldrarna när barnet börjar i förskolan än för barnet. Du som mamma eller pappa vill säkert gärna träffa dem som ska ta hand om ditt barn så att du kan känna dig helt trygg med att överlåta omsorgen av ditt barn i deras händer. Ett besök före skolstart kan minska dina eventuella känslor av nervositet och det är även bra för ditt barn med ett avslappnat besök före själva inskolningen. 

Prata gärna med ditt barn om skolstarten långt i förväg och håll tillsammans ordning på hur många dagar det är kvar till skolstarten. Prata på ett lättsamt sätt igenom terminens alla utmaningar och mål. 

Lägg surfplattor och  mobiler åt sidan

Dra ner på sommarens skärmtid, och sätt istället undan en timme varje kväll för aktiviteter som aktiverar hjärnan. Det kan vara leksaker såsom sällskapsspel eller pussel, och så småningom kommer den här timmen att övergå till att vara den tid som används till hemläxor och relaterade diskussioner. På Nilou säljer vi sällskapsspel som är lämpliga för olika åldrar och vi har även sagoböcker som är både pedagogiska och roliga för barn att läsa.

Ställ om sovtiderna i tid

Börja justera in rätt sovtider i god tid. Ett trött och stressat barn är ett ledset barn, och att börja på dagis och skolan är komplicerat nog utan att behöva göra det när man är trött. Och det gäller såklart för föräldrarna som skall hjälpa till också. Dra ner på sovmorgnarna gradvis och försök lägga ditt barn tidigare om kvällarna.

Lär ditt barn klockan

Kan ditt lilla barn klockan? Då är det antagligen dags att köpa en alarmklocka så att barnet tidigt kan lära sig att ta ansvar för sin tid. Morgonen kan vara dagens stressigaste tid, men det blir genast lättare om alla tränas till att ta ansvar för att hinna med sin del av det hela. Om hen inte kan klockan redan finns det mycket pedagogiska klockor att köpa som underlättar denna inlärningsprocess.

Låt ditt barn planera

Hjälp ditt barn att bli delaktigt i familjens planering genom att skaffa en stor väggalmanacka och häng upp den på en central plats i hemmet. Skriv gemensamt in alla familjens viktiga aktiviteter, som prov, födelsedagar, semestrar, träning, konferenser och andra projekt. Att kunna se den stora bilden gör det lättare för barnet att förstå planering och långtidsmål.

Förbered kläder i förväg

Träna in vanan att varje kväll packa skolväskan och välja ut nästa dags kläder så blir varenda skolmorgon både snabbare och smidigare. Låt gärna ditt barn vara delaktigt i denna rutin! Hen kommer säkerligen tycka att det är roligt och det lär sig tidsplanering på köpet.

Vi hoppas du tyckte att våra råd gav dig en hjälp på traven? Kommentera gärna nedan så att vi får lite feedback 😉

KÖPTIPS

Magtoys Plockepinn

29 kr 19 kr

Tactic TY Beanie Boos Domino Game

99 kr 49 kr

Tactic Ty Beanie Boos bingospel

129 kr 79 kr
-18%
Träpussel bamse och dunderklockan
18%
Stäng

Kärnan träpussel, Bamse och dunderklockan

109 kr 89 kr

Peliko Labyrint Spin

189 kr 139 kr

Trefl Disney Princess Collection spel

149 kr 79 kr

Magtoys kortlek

29 kr 19 kr

Mumin Lek tafatt med Mumin

179 kr 89 kr

Bildkälla: Pressfoto

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *